Geschiedenis van de onderneming

1904

Oprichting door Ernst Spelsberg & Walther Kaiser

Als pioniers van de industriële productie van elektro-installatiemateriaal richten Ernst Spelsberg en Walther Kaiser aan het begin van de 20e eeuw de firma Kaiser & Co in Schalksmühle op.

Eerst worden hier isolatiebuizen geproduceerd. Samen met andere ondernemingen in de regio leggen de oprichters van het bedrijf daarmee de basis voor een sterke elektro-industrie in Sauerland.

1910-19

Eerste uitbreiding van de onderneming

Al direct na de oprichting begint de jonge onderneming te groeien. In de eerste uitbreidingsgebouwen wordt ijverig geproduceerd.

1920-29

Startschot voor een belangrijke bedrijfstak

In 1926 presenteert de onderneming zijn eerste dozen voor vochtige ruimtes en geeft daarmee het startschot voor een nog steeds belangrijke bedrijfstak. In tegenstelling tot de momenteel gebruikte kunststoffen is de eerst doos voor een vochtige ruimte van gietijzer.
Twee jaar later neemt Günther Spelsberg in de tweede generatie de leiding over van de onderneming, die intussen onder de firmanaam Kaiser & Spelsberg werkt.

1930-39

Eerste aftakdozen van kunststof

De eerste kunststof bakeliet biedt volledig nieuwe mogelijkheden voor de elektro-installatiebranche. Ook Kaiser & Spelsberg maakt een bakelieten handpers: Zo ontstaan de eerste aftakdozen van kunststof.

1940-49

De onderneming specialiseert zich

De onderneming specialiseert zich in aftakdozen voor de opbouwinstallatie in vochtige ruimtes. In 1947 viert de exportbeurs in Hannover zijn première. Nog maar een jaar later presenteert Kaiser & Spelsberg zich ook op de belangrijke industriebeurs.

1950-59

Gescheiden wegen en een uitgebreid productprogramma

In 1956 scheiden de wegen van Kaiser en Spelsberg zich. Sindsdien werkt de onderneming onder de huidige naam Günther Spelsberg. Al een jaar wordt het productprogramma voor het eerst uitgebreid. Spelsberg produceert nu ook wurgnippels, thermoplastische aftakdozen en opbouwverdelers voor vochtige ruimtes.

1960-69

Behuizingen voor de industriële sector

Spelsberg begint met het aanbieden van zijn behuizingen in de industriële sector. Sindsdien breidt de onderneming het aanbod aan veelzijdige behuizingssystemen steeds verder uit.
In de loop van de jaren meldt Spelsberg allerlei octrooien aan. Vele daarvan zijn nog steeds een succesverhaal: Bijvoorbeeld de verbindingsdozen van de „Rode Reeks“.

1970-79

Continu groei

De onderneming groeit continu verder. In 1974 ontstaat op de locatie aan de Jahnstraße een nieuwe productiehal met ca. 3.500 vierkante meter extra opslag- en productieruimte.

1980-89

Vergroot assortiment - allerlei octrooien

Het assortiment van Spelsberg groeit continu. De onderneming meldt allerlei octrooien aan voor wat betreft aftakdozen en behuizingen. Aansluitstuk dubbel membraan, trekontspanningen of automaatbehuizingen zijn slechts enkele nieuwe producten die voor een verbeterde montage zorgen.
Een andere pioniersprestatie: Met de ontwikkeling en productie van een van de eerste moduleaansluitdozen voor de fotovoltaïsche zonne-energie boort Spelsberg een nieuwe bedrijfssector aan.

1990-99

Nieuwe vestigingen

In de jaren 90 komen er twee nieuwe vestigingen bij. Enerzijds gaat Spelsberg van de Jahnstraße naar een nieuw gebouw op het industrieterrein Ramsloh. Anderzijds investeert de onderneming na de Duitse hereniging in een productieplaats in Buttstädt in Thüringen.

2000-09

100 jaar Spelsberg

Aan het begin van het nieuwe millennium introduceert Spelsberg zijn nieuwe WKE-aftakdozen voor elektrisch functiebehoud in geval van brand. De technologie van de behuizing van speciaal duroplast zorgt voor meer veiligheid in brandwerende gedeeltes.
Een ander aandachtspunt is de oprichting van een test- en certificeringscentrum, geaccrediteerd volgens VDE en UL. Spelsberg biedt nu veel van zijn beproefde producten in industriële kwaliteit aan. Dankzij de hoge materiaalkwaliteit zijn ze bijzonder waterdicht, slagvast en uv-bestendig.
In 2004 wordt het 100-jarige bedrijfsjubileum gevierd. Al een eeuw staat Spelsberg voor gecontroleerde kwaliteit in de elektro-installatie en tot op heden is het een familiebedrijf met productie in Duitsland.

2010-2015

Spelsberg groeit verder

In 2011 groeit Spelsberg verder. In Schalksmühle ontstaat een nieuw administratiegebouw. Met de aankoop van een naburig fabrieksterrein in Buttstädt worden ook hier de capaciteiten vergroot.
Sinds de scheiding van Kaiser heeft Spelsberg in totaal 80 octrooien aangemeld – in Duitsland, Europa en de hele wereld. Veel handelsmerken en monsters hebben zich tot beproefde producten in de branche ontwikkeld. Namen als Abox, Rode Reeks, de AK modulaire verdeler of de behuizingsserie GTi zijn onlosmakelijk verbonden met de naam Spelsberg.

2013: Bij de moduleaansluitdozen was de onderneming wereldmarktleider en de zelf ontwikkelde netwerkschakelaar, die de omvormer met een druk op de knop van de generator scheidt, werd later onderwerp van Europese regelgeving. Maar de randvoorwaarden in de zonne-energiesector veranderden drastisch. Gereduceerde invoertarieven remden de vraag en de productie van zonnepanelen bevindt zich momenteel overwegend in Aziatische landen. De onderneming trok zich na meer dan twintig succesvolle jaren met bezwaard gemoed uit deze markt terug.

2014 Revolutie in de installatietechniek: Met de nieuwe Rapid-Box verlegt Spelsberg de grenzen, want hiermee kan het aftakken van stroom aanmerkelijk sneller en voordeliger uitgevoerd worden. Het nieuwe behuizingssysteem werd speciaal voor de afgezekerde aftakking van ongesneden geleiders tot 50mm² (Cu) ontwikkeld, waarbij de hoofdklem ook voor de verbinding van gesneden geleiders gebruikt kan worden. 

2014 De geliefde TK-serie wordt met de eerste varianten van aluminium uitgebreid. Ze worden altijd gebruikt, wanneer het om het afschermen van elektromagnetische stoorstraling gaat of wanneer er sprake is van bijzondere eisen aan de impactweerstand of het weerstandsvermogen ten opzichte van chemicaliën. 

2015 Wereldprimeur: AK Air is de eerste verdeler die ademt: Daarmee verrast Spelsberg de hele branche: In de nieuwe AK Air modulaire verdeler van Spelsberg zorgen de Air beluchtingselementen ervoor dat condensvorming in de kast wordt vermeden. En dat al af fabriek geïntegreerd, zonder extra bestel- of montagekosten. De beschermingsklasse IP 65 blijft dankzij de gepatenteerde bouwwijze van de elementen behouden.