Boren

Het boren van gaten in behuizingen is voor veel toepassingen relevant. Desgewenst ondersteunt Spelsberg u om precies op de juiste en benodigde plaats de gaten aan te brengen. Door de flexibiliteit van het machinepark en de CNC-bewerking biedt Spelsberg deze service ook al voor kleine bestelhoeveelheden aan.

Over het boren

Het boren behoort net als het draaien en frezen tot de verspanende productieprocessen met geometrisch bepaalde snijrand. Bij het boren roteert het werktuig normaal gesproken rond zijn eigen as en voert de snijbeweging uit. Op de punt van de boor ontstaat daarbij warmte die door de positie moeilijk afgevoerd kan worden. Afhankelijk van het materiaal zijn er boren met zeer verschillende eigenschappen die bijvoorbeeld in staat zijn om spanen af te voeren of koelmiddel toe te voeren. 

Bij zachte en taaie materialen die gemakkelijk te verspanen zijn, wordt de eigenlijke verspaning uitgevoerd door de toevoer en cirkelvormige beweging aan de zogeheten hoofdwerkranden. In het boormidden is dat niet mogelijk, omdat de snijsnelheid door de rotatie om de eigen as alleen aan de buitenkant het maximum bereikt en in het midden 0 m/s bedraagt en hier hoogstens een plastische vervorming bereikt kan worden. Om die reden hebben spiraalboren op de punt een zogeheten dwarssnijkant en speciale boren voor zachte materialen een uitgesproken punt.

Welk werktuig het juiste voor het betreffende materiaal is – dat weten de experts van Spelsberg precies en zo zorgen ze steeds voor precieze resultaten binnen de gewenste toleranties.