Schoktest IK + UL

De schoktests voor het bepalen van de bescherming tegen mechanische belasting (IK-code) en het bewijs tegen mechanische belasting (UL 746C) worden bij Spelsberg eveneens in het eigen testlaboratorium uitgevoerd.

Schoktest conform DIN EN 50102 (VDE 0470-100)

Conform DIN EN 50102 (VDE 0470-100) "Beschermingsklassen door behuizing voor elektrische bedrijfsmiddelen (uitrusting) tegen externe mechanische belasting (IK-code)" wordt het door een behuizing gerealiseerde beschermingsniveau tegen mechanische belasting door de IK-code aangegeven. 
De test voor het vaststellen van de IK-code wordt uitgevoerd door een slag op de te testen behuizing te geven. De slag wordt gesimuleerd door verschillende gewichten, die met behulp van een valpijp op de behuizing vallen. Bij de test wordt rekening gehouden met de kritische impactpunten op de behuizing.

Schoktest conform UL 746C

Ter voorbereiding op de test op de mechanische spanningsbestendigheid conform UL 746C moeten eerst de bedrijfsmiddelen, die voor het gebruik buiten bestemd zijn drie uur lang in een koelkast tot -35 (± 2°C) afgekoeld en vervolgens gebruiksconform op een star frame gemonteerd worden. In de koude toestand wordt dan een enkele slag met een stalen kogel met een diameter van 50,8 mm (2 inch) en een gewicht van 0,535 kg (1,18 pond) aangebracht op het te testen oppervlak.
Na afloop van de testprocedure mag het testobject geen beschadigingen vertonen die het correcte gebruik ervan in gevaar kunnen brengen. Verder mag ook de beoogde beschermingsklasse niet negatief veranderd worden.